اتوکلاو کلاس B چیست/اتوکلاو دندانپزشکی/اتوکلاو رمیزی

اتوکلاو کلاس B چیست/اتوکلاو دندانپزشکی/اتوکلاو رمیزی

 

اتوکلاو دندانپزشکی یکی از انواع دستگاه های استریلیزر میباشد

که در مطب های دندانپزشکی ، پوست و مو ، مامایی و غیره … به صورت رومیزی کاربرد دارند

و با ایجاد یک محیط داغ و مناسب شرایط را برای استریل کردن لوازم مورد استفاده قرار می گیرد.

با توجه به اهمیت و حساسیت بالای این محصول، علاوه بر در نظر گرفتن

دستورالعمل استانداردهای ملی 4860 و 4863 ، در تمام مراحل طراحی و ساخت، کلیه فرآیند های تولید

محصول مطابق با استانداردهای اروپایی CE، EN 13060 و ISO 13485 انجام شده است.

 

کلاس B

این اتوکلاو می‌تواند تمام انواع ابزار و وسایل پوشش دار جامد و بدون پوشش ، مواد نساجی و ابزار سوراخ دار مدل B و مدل A را استریل نماید. اتوکلاوهای این رده دارای پمپ وکیوم قدرتمندی است که می‌تواند تا حدود ۰/۹- بار خلاء ایجاد کند.

 

 اتوکلاوهای سریع (Fast)

در اتاق‌های عمل ، کلینیک‌ها و مراکز دندانپزشکی به منظور انجام عملیات استریلیزاسیون ، استفاده از اتوکلاوهای سریع (Fast) و در نتیجه با حجم کم توصیه می‌شود.

 

فرآیند استریل اتوکلاو رومیزی

کل مدت زمان کار دستگاه اتوکلاو از فشار دادن دکمه Start (شروع کار) تا پایان کار سیستم ، مجموع سه زمان:

Preheating Time (زمان اولیه) ، Sterilization Time (زمان استریلیزاسیون) و Drying Time (زمان خشک شدن) است.

برنامه کامل استریل عبارت از ۹ مرحله زیر است:
آبگیری – پیش خلاء – افزایش دما – استریل – تخلیه – پس خلاء – خشک شدن – یکسان سازی – پایان کار

اطمینان از استریل بودن بار مهم‌ترین مطلب در این رابطه است. بنابراین باید تمامی اتوکلاوهای ساخته شده

تحت آزمون میکروبی و شیمیایی قرار گیرند. جهت تضمین و صحه گذاری استریلیزاسیون سه روش پیشنهاد شده است:

۱) اندیکاتور بیولوژیکی و میکروبی (EZ TEST) جهت کنترل بار اعم از بقچه بندی شده یا نشده

۲) تست BOWIE-DICK و تست PCD جهت کنترل تجهیزات

۳) اندیکاتور شیمیایی بخار CROSS-CHECKS و ۱۲۱c /134c جهت کنترل پک های

 

معرفی بخش‌های مختلف یک اتوکلاو رومیزی

 

یک اتوکلاو رومیزی از قسمت‌های زیر تشکیل شده است. این اجزاء از قسمت‌های پـایـه یـک اتـوکـلاو رومیـزی اسـت

و تـولیـدکننـدهـای مختلـف بـا تـوجه به نیاز بازار و خواسته‌های مشتری می توانند

قسمت‌های مختلفی از قبیل پرینتر و … به آن اضافه کنند.

۱) چمبر یا اتاقک Chamber

۲) جکت یا جداره Jacket

۳) هیتر Heater

۴) قفل درب Interlock Release Device

۵) فیلتر هوا Air Filter

۶) نشانگر فشار جداره Jacket Pressure Gauge

۷) سیستم کنترل الکترونیکی Electronic Control System

۸) صفحه کنترل Control Panel

۹) مخزن آب Reservoir

۱۰) فاضلاب چمبر Chamber Drain

۱۱) فاضلاب جکت Jacket Drain

۱۲) فاضلاب مخزن آب Reservoir Drain

۱۳) پمپ خلاء Vacuum Pump

۱۴) فنکندانسور Fan Condenser

۱۵) تخلیه سرریز مخزن آب Reservoir Overflow Drain

۱۶) محافظ دمای بیش از حد Overheat Protector

۱۷) شیرهای ایمنی Safety Valve

 

نگهداری از اتوکلاوهای رومیزی

از نکات مهم در نگهداری این دستگاه استفاده از آب مقطر برای تولید بخار در آن است، این امر سبب  می‌شود که از ایجاد رسوب در لوله‌های تـولیـد بخـار دستگاه جلوگیری به عمل آمده و عمر مفید دستگاه افزایش یابد. برای این منظور بعضی از تولید کننده‌ها از یک سختی‌سنج آب در دستگاه ها استفاده می کنند تا چنانچه سختی آب از حدی فراتر باشد دستگاه به طور اتوماتیک از کار خارج شود.

از دیگر نکات کلیدی می‌توان به تهیه لیست خـطــاهــای دسـتـگــاه و مـعنـی آن‌هـا و همچنیـن مـحـدوده مـجـاز کـارشـنـاس مـهـنـدسـی پـزشکی مراکز در رفع آن‌ها اشاره کرد.

لازم بـه ذکـر اسـت کـه اگـر در انـجـام فـرایند سـتـرون سـازی، خـطـا در یکی از مراحل سبب نا‌تمام ماندن فرایند شود، باید از باز کردن درب دستگاه تا خروج تمام بخار از چمبر صبر کرد، زیرا در این دستگاه‌ها از بخار فشرده آب استفاده مـی‌شـود کـه دمـای آن از بـخـار مـعـمـولی بیشتر است. البته در دستگاه‌های جدید به دلیل وجود قفل‌های الکترونیکی و کنترل میکروپروسسوری باز شدن درب دستگاه تا‌کاهش فشار چمبر به محدوده مجاز امکان پذیر نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *